2022

Dečiji centar: „Art zona za sve“ u Zaječaru

“Šesti međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog  stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE”, održaće se od 6. do 10. septembra.

„Dečiji centar“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Rekonstrukcije ženski fond organizovanjem “Šestog međunarodnog inkluzivnog festivala dečijeg i omladinskog stvaralaštva – ART ZONA ZA SVE”, želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u kreiranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice, u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalnih grupa dece i mladih.

U toku prethodnih pet festivala, oko 2000 dece i mladih sa Balkana na otvorenoj sceni prikazvali su svoje stvaralaštvo iz različitih oblasti umetnosti ( dramske, baletske, pantomimske predstave, opera, koncerti…).

„Od ove godine koncept festivala se menja i postaje tematski. Ovog puta u fokus stavlja umetnice sa invaliditetom, majke dece sa smetnjama i invaliditetom i stručne i hrabre žene koje će razmeniti i predstaviti svoja iskustva i ideje“, ističe Selena ristić Vitomirović.

Planirano je da učesnice/ci iz Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, sa Kosova, budu u Zaječaru od 6. do 10. septembra.

U toku boravka, koreografkinje, baletske pedagoškinje, dramske pedagoškinje i muzičke pedagoškinje realizovaće plesne i glumačke radionice sa decom i mladima sa invaliditetom i smetnjama urazvoju i decom i mladima iz opšte populacije.

U toku ovih radionica nastaće performans ‘’VIDLJIVE’’,  koji će biti izveden na zatvaranju festivala.

Biće organizovan i okrugli sto “Inkluzija je ženskog roda”, predstave, koncerti, promocija knjige o hraniteljstvu kao i tematska izložba o osobama sa invaliditetom koje su značajno doprinele kulturi i umetnosti.

Dečiji Centar, deo Nacionalne platforme za smanjivanje nejednakosti u obrazovanju

Mapa puta sprovođenja politike – ili Policy Road Map – glavna je tema današnjeg radnog sastanka Nacionalne platforme za saradnju u okviru ARISE projekta.

Nacionalne platforme za saradnju okupljaju predstavnike relevantnih institucija i stručnjake – donosioce odluka i kreatore politika, predstavnike škola, organizacija civilnog društva, istraživačkih organizacija koje se bave pitanjima siromaštva i socijalne isključenosti.

Ovo je drugi put da se predstavnici Nacionalne platforme za saradnju sastaju a prvi put će raditi na razvoju Mape puta sprovođenja politike koja doprinosi unapređivanju pravednosti sistema obrazovanja.

Učesnici će, kroz vođenu moderaciju, diskutovati o specifičnim pitanjima i aktivnostima koje vode do unapređenja pravednosti u obrazovanju, odnosno razvoja Mape.

Projekat “Inicijativa za smanjivanje nejednakosti u obrazovanju” (engl. Action for Reducing Inequalities in Education – ARISE) je regionalni projekat koji se sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, a koji se finansira kroz Instrument pretpristupne pomoći Evropske unije (IPA).

ARISE network, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Grad Niš, Edukacioni centar Leskovac , KidHub, EUzona Leskovac, CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju, Dečiji Centar Zaječar, Savez Slepih Srbije, Srednja stručna škola Kragujevac “Veliki mali svet”, OŠ „Heroj Ivan Muker”, Oš “Vožd Karađorđe” Leskovac, “OŠ 8.oktobar”, Udruženje “Fides”.

izvor: savezslepih